Staten offentliggjorde denne uken funn
fra et fire år langt forskningsprosjektet som har kartlagt folks muligheter og
begrensninger for å foreta helseriktige måltidsvalg. Studien viser at tilliten til helsemydighetenes
korstråd er overraskende lav. Helsedirektoratet sliter med å få folk til å følge rådene. Forsker
Annechen Bugge sier til NRK at flere dietter, som for eksempel lavkarbo-dietten,
har bidratt til at folk er forvirret. Men er folk bare forvirret? Kan det være folk
begynner å tenke mer selv? Interessen for mat har vært sterkt økende de siste
årene. Jeg tror det er mer enn lavkarbodietter som bidrar til at tillitten er lav. Jeg erfarer at forbrukerne stiller i dag flere spørsmål, og har tilegnet seg mer kunnskap om hvordan maten
produseres og hva den inneholder. Forbrukerne har fått mer makt.
Dagens kostråd mangler helhetssyn
Kostrådene sies å være basert på vitenskap innen ernæring, sykdom og helse, men
det er fremdeles mange spørsmål som enda ikke er forsket på. Er ikke det for
snevert vitenskapsmateriell å bygge kostrådene på? Klima- og miljø er vår
største utfordring i årene som kommer, og tiden er overmoden for å tenke nytt,
tenke bærekraftig og helsefremmende. Hvis vi skal spise mer bærekraftig, bør
vi være kritiske til spesielt tre av de norske kostrådene, de som bærer preg av å
være mer opptatt av fett enn av bærekraft:
Råd 6: Det anbefales at magre meieriprodukter inngår i det
daglige kostholdet.
Råd 7: Det anbefales at man velger magert
kjøtt og magre kjøttprodukter og begrenser inntaket av rødt kjøtt og bearbeidet
kjøtt.
Råd 8: Det anbefales at man velger
matoljer, flytende margarin eller myk margarin.
En gavepakke til matindustrien
Norske kostråd har bidratt til å øke forbruket av industriell bearbeidet mat,
raffinert fett og mat med tilsetningsstoffer. Rådene er en gavepakke til
matindustrien som har fått boltre seg i kreativt magert kjøkken. Det klappes i
hendene for mager skolemelk uten fett med aroma og tilsetninger fra hele
verden. Å produsere lettprodukter krever mye ekstra energi. Industriens
designede magre og fettfrie produkter har tatt plassen for levende, ekte og
bærekraftig mat.
Samfunnet preges av tankegangen om at
mat (eller næringsstoffer) er blitt ”ting” vi lager produkter av. Maten
objektifiseres, anonymiseres og pakkes inn i design prydet med budskap om helse
og kalorier. Å fokusere på næringsstoffer bidrar til fremmedgjøring. Det er
lettere å kaste ”ting” enn levende og ren mat. Som følge av kunnskapsmangel
kaster vi også kjøtt med bein og fett. Vi kaster grønnsaker med feil utseende
og fasong.
Lag mer mat fra grunnen av. Vi liker ikke å kaster mat som
smaker godt, mat vi har brukt tid på å lage selv og som vi har fått et forhold
til. Mat fra grunnen av krever mindre energi under produksjon, krever ikke
innpakning og transport.
Spis
kjøtt fra friske dyr, og spis hele dyret
Vi har i mange år vært lydige og flinke, spist magert hvitt
kjøtt, bleke og kraftløse fileter av kylling og svin uten særlig annen næring
enn proteiner fra ”langreist” soya og mais dyrket i monokultur av
multinasjonale selskapet. Vi har spist magre skinker, magre kjøttdeiger og
magre pølser fra ”muskuløse” svin og forvokste kyllinger. Kjøtt uten smak. Vi
har spist oppdrettslaks som også er fôret med soya, og vi har spist
soyamargarin. Vi har ofret livets gleder på magert kosthold, men får ikke annet
igjen enn resistente bakterier som kan gjøre legenes reserveantibiotika
ubrukelig, mindre omega 3 i fisken, dårlige aminosyresammensetning i kjøtt,
dårlig råvareforvaltning og dårlige smaksopplevelser. Rådene bidrar i så måte
til et matforbruk og en matproduksjonen som verken behandler naturen, dyrene
eller mennesker med respekt. Vårt økologiske fotavtrykk øker i takt for hver
munnfull med billig skinke, kyllinger og oppdrettsfisk.
Vi blir hva vi spiser. Spiser vi friske dyr, blir vi også
friskere. Tar vi hensyn til dyrevelferd, vil det gi oss mer helsevennlig og
smakfullt kjøtt. Vi bør kokemer kraft på bein og spise mer innmat. Vi bør også
spise fisk fra bærekraftige bestanddeler og etter sesong, så kan det hende vi
også om 10 år kan glede oss over å få en villaks på kroken.
Spis smør og
helfet ost
Ikke alle er klar over, heller ikke helsearbeidere og
politikere, at det finnes mange ulike typer mettet fett, at mettet fett er bra
for oss og noe vi trenger. Helsemyndighetene er ikke tydelige på at det verste
mettede fettet sannsynligvis er fettet industrien har tuklet med. Det opplyses
ikke tydelig nok at spesielt barn er avhengig av mettet fett for å utvikle seg
normalt, at barn som drikker helmelk har bedre helse og slankere kropp enn de
som drikker skummet melk, at barn som får for lite fett og for mye protein
dersom de følger kostrådene (Aftenposten 7 januar 2015) og at forskning tyder
på at ost kan beskytte mot hjerteinfarkt.
Soyamargarin og magre påleggsprodukter er det barna får
servert i barnehagene. I skolefaget Mat og helse blir elevene bedt om å
sammenligne kaloriinnholdet i helfet ost med mager ost. Hvorfor oppmuntres ikke
elevene i 9 klasse til å smake og kjenne etter hvilken ost de synes smaker
best, for så å lage sin egen gode ost? Vi har fått en befolkning med lav
smakskompetanse som er flinke til å telle kalorier. Vi lærer barna våre å spise
næringsstoffer og ikke mat, at de skal spise for å få en kropp med muskler og
mage som er flat, og for at de skal prestere. Når barn får blir kjent med gode
råvarer, får de respekt for både råvarene, sin egen kropp og for jorden. Å lære
barn å lage mat er viktig for at de skal få en god helse og klare seg selv, og
fordi barn ikke kaster mat de har brukt tid på å lage selv, mat de har en
relasjon til.
Mer bærekraft i hver munnfull
I 2015 skal råd for ernæring komme sammen for å diskutere det norske
kostholdet. Muligheten for å finne løsninger er større om kostrådene tydelig
viser at det er sammenheng mellom miljø, hvordan maten produseres og folkehelse
(fysisk, psykisk, sosial og kulturell helse). Kostrådene kan påvirke politiske
tiltak som fremmer en bærekraftig produksjon, lokal selvforsyning, sesongbasert
forbruk tilpasset et norsk klima og mangfold blant produsenter. Rådene kan også
bidra til å øke kunnskapen hos hele befolkningen som styrker forbrukermakten,
og som gjør det lettere å velge mat som ikke utarmer jorden og ødelegger
klimaet for fremtidige generasjoner. Kan en større bevissthet og tydelig
integrering av miljøhensyn i rådene engasjere og motivere folk i større grad
til å se vitsen i å følge rådene? Mer bærekraft i hver munnfull gir også mer
helse i hver munnfull.
Bærekraftige
og helsefremmende kostråd:
Lag mest mulig
mat fra grunnen av. Vi liker ikke å kaster mat vi har brukt tid på å lage
selv, mat vi har en relasjon til. Å lære barn å lage mat er viktig også for at
de skal unngå sykdom senere i livet. Mat fra grunnen av krever mindre energi
under produksjon, krever ikke innpakning og transport.
Spis hele
råvarer.
Lettprodukter er energikrevende å produsere.
Spis giftfrie
råvarer. Velg
råvarer som er produsert uten bruk av plantevernmidler eller kunstgjødsel
(minker faren for blant annet kreft, nedsatt fertilitet, allergi og
intoleranser).
Spis årstidens
ferske råvarer og spis tradisjonsmat. Sesongens råvarer er mer næringsrik.
Tradisjonsmaten er basert på sesongens råvarer, og utviklet gjennom erfaring
fra mange generasjoner. Sesongbaserte regionale råvarer bruker mindre energi
til produksjon, transport og lagring
Spis kortreist
og lokalt og fra naturens spisk.ammer. Kortreist mat er i mange tilfeller
mer bærekraftig. Det beste er ofte gratis, som for eksempel bær og sopp i
skogen.
Spis
næringstett mat. Det er mer miljøvennlig å spise mat som inneholder næring
enn mat som bare inneholder energi (eks. gamle melsorter fremfor morderne
hvete, kraft kokt på friske dyr fremfor buljongterninger med smaksforsterker og
salt)
Spis kjøtt fra
friske dyr, og spis hele dyret. Vi blir hva vi spiser. Spiser vi friske
dyr, blir vi også friskere. Tar vi hensyn til dyrevelferd, vil det gi oss mer
helsevennlig og smakfullt kjøtt. Gi barna en kraftfull barndom – kok kraft på
bein og spis innmat.
Spise lavt i
næringskjeden. Mer planter, mer frukt og grønt.
Drikk
springvann. Vann fra springen er mer bærekraftig enn flaskevann
Velg fisk fra
bærekraftige bestandeler – og etter sesong
Ikke kast mat.
Gi
barna muligheten til å bli kjent med og få en relasjon til råvarer. Lag mer mat
fra grunnen av, og vi kaster mindre.
Handle til og
fra jobb eller gå en tur til butikken. Da handler man som regel ikke mer
enn det man trenger, og vi får god mosjon på kjøpet.
Kilder: Matguiden til Fremtiden i våre hender og manifestet
fra nordisk kjøkken (Ny Nordisk Mad).
FAO (Food and Agriculture Organization of
the United Nation) definerer begrepet «bærekraftig kosthold» som miljøvennlig.
Et bærekraftig kosthold er et kosthold som bidrar til mat- og
ernæringssikkerhet og til et sunt liv, som beskytter og respekterer biologisk
mangfold og økosystemer, er kulturelt akseptabelt, tilgjengelig, økonomisk
rettferdig og rimelig, ernæringsmessig adekvat, trygt og sunt, og optimaliserer
naturlige og menneskelige ressurser.