Barn og unge laget mat på festival


" Å! Denne brokkolisuppen var god, og jeg som egentlig ikke liker noe av det som er i den!



Hvilken herlig kommentar som kom fra en av deltakerne på Silkebarnas Matkurs under Skudeneshavn internasjonale Litteratur- og kulturfesteival! Det er jo nettopp dette som er målet, la barna få lage mat og spise sammen med andre. Om de blir tøffere når andre er til stede, kan være. De våger som oftest å smake på de de har vært med å lage, og oppdager kanskje at maten smaker litt eller mye anderledes enn det de trodde på forhånd. 
I løpet av lørdagsettermiddagen, 2 november, fikk tre grupper, inndelt etter alder, lage brokkolisuppe, salat eller omelett. Til dessert laget barna kakao av kokesjokolade og melk. Dere kan lese mer om kurset i artikkelen "Mat er kultur" på nettsiden til Karmsund Avis. Her kan dere se reportasje fra matkurset på TV Haugaland.
Tidligere samme uke var jeg med elever fra Karmsund Videregående skole i Haugesund som laget mat til flere hundre mennesker som deltok på "Det store matgildet" i Skudenhallen i Skudeneshavn. Maten de serverte, hadde de laget av mat som i utgangspunktet skulle vært kastet. 

Dere kan se reportasjen på NRK her

I forbindelse med prosjektet fikk vi besøk av Tristram Stuart som i fjor vant Sofieprisen for sitt engasjement mot kasting av mat. Med sitt Feed 5000 har han mettet folk med søppelmat i både London, Dublin og Paris.
Fremtiden i våre hender Haugalandet, Fairtrade Karmøy, Fairtrade Tysvær og SILK festivalen sto bak arrangementet i Skudehallen.

Barn liker ikke å kaste mat de har vært med å lage selv, mat de har et eierforhold til. Ferdigmaten bidrar at både barn og voksne blir fremmedgjort over råvarer og mat. Det er viktig at barn får mulighet til å lage mat, bli kjent med råvarer og får en relasjon til maten, og utvikler respekt for den. Skal vi minke matsløsingen må også matindustrien få og vise større respekt for råvarer. Desverre er mye av det  matindustrien produserer i utgangspunktet søppel. Om matindustrien lager bedre mat, får vi også mer respekt for både maten og de som produserer dem.