Skudefestivalen er en festival ved havet, og i år får barn fra 6 års alderen muligheten til å lage og spise fisk mens de er på festivalen. Jeg har savnet fokus på fisk og muligheten til å spise god fiskemat på festivaler i distriktet. Og hvor passer det vel bedre å sette fisk på matfatet enn nettopp norges største kystkulturfestival, Skudefestivalen? Takk til festivalkomiteen som tente på idéen!
|
(Foto: Skudefestivalen) |
Fiskesprell gir støtte til dette tiltaket, og festivalen selv bidrar slik at dette blir et gratis tilbud til barna.
Vi starter fredag 29 juni kl. 12 og holder på til kl. 16.00 både fredag, lørdag og søndag. Deltakerne får velge mellom flere fiskesorter som torsk, sei, lyr, breiflabb og laks, og marinader om de vil. Fiskepakken skal griller og de får velge mellom flere grønnsaker (se oppskrift lenger nede).
Referat fra festivalen kommer om litt!
FISKEPAKKER PÅ GIRLLEN
Beregn ca. 170–200 g fiskefilet per person, eller så mye barna spiser,
og grønnsaker etter ønske. Dere kan også bruke andre fiskeslag enn de som er
foreslått her. Pakkene kan stekes i ovnen eller legges på grillen.
Slik gjør du:
1.
Frens
fiskefileten for ben og skinn og kutt i passende biter.
2.
Legg
fisk og grønnsaker etter ønske på et ark grillfolie penslet med olje eller
smør.
3.
Dryss
over krydder, salt og pepper etter ønske. Legg over rømme eller saus etter
ønske.
4.
Pakk
folien sammen og legg den på grillen.
5.
Skattkisten
trenger 5 til 10 minutter på en god varm grill. Tidene er litt avhengig av
mengdene i skattkisten. Det er lurt å ikke lage den for stor, lag heller flere.
Kokosmelkmarinade
olivenolje
½ dl søt chilisaus
1 ½ dl kremet kokosmelk
4 x 200 g fiskefilet eller koteletter av laks eller ørret
Grønnsaker
som passer godt til:
2-4
minimais (ev. gulrøtter) delt i to
en håndfull korianderblader
200 g bønnespirer
ev. eple i båter
Teriakimarinade (4 porsjoner)
4 x 200 g fiskefilet eller koteletter av laks eller ørret
1 dl teriakisaus
saft av 1 sitron
Grønnsaker som passer godt til:
2-4 vårløk
små brokkolibuketter
1 gulrot i staver
Slik gjør dere: Smør litt olivenolje eller smør på folien før du legger på
ingrediensene. Bland den søte chilisausen med kokosmelk eller teriakisaus med
saft av sitron i en stor bolle. Legg fiskefiletene i bolle og pass på at all
fisken dekkes av saus. Vask og skjær grønnsakene.
Legg først grønnsakene og
urtene på folien og deretter fisken. Hell over eventuell saus som er blitt til
overs. Brett folien over fisken og pakk den godt inn. Legg foliepakkene på en
rist over grillen i 5 til10 minutter, eller stek dem i ovnen.
SALATKEBAB
I denne salatkebaben kan du ha både stekt fisk og reker, men også
grillet fisk eller kjøtt er godt.
Tips: En Peel Appeal er god å strimle gulrøttene med. Prøv også en
god potetskreller når du strimler kål, kanskje det er lettere enn å bruke kniv?
1 issalat
5 hvitløksfedd
½ lite kålhode
3 gulrøtter
1 løk
2 ss peanøttolje
2 dl kraft eller vann
2 ss soyasaus
1 ts brunt sukker
pepper
stekt fisk eller
reker til å ha på toppen
Slik gjør du:
1. Skyll
issalaten og ta bladene forsiktig fra hverandre. Legg dem i en bolle.
2. Skrell og hakk hvitløken.
3. Skyll og strimle kålen i tynne strimler. Bruk en kniv
eller prøv med potetskreller.
4. Skrell og strimle gulrøttene.
5. Finhakk løken.
6. Varm oljen i en wok. Fres hvitløken , kål, gulrøtter og
løk i et par minutter. Ha i kraft eller vann, soyasaus og sukker. La blandingen
surre i 5 minutter.
7. Smak til med pepper. Fordel blandingen i issalatblader og
legg på stekt fisk og/eller reker, fisk eller kjøtt.