Grøt er enkel, rask, sunn og billig mat for store og små. Endelig en fast food-trend vi kan kaste oss over med god samvittighet.
I magasinet Foreldre og Barn denne måneden, ble jeg utfordret til å dele noen gode grøtoppskrifter. Reportasjen hadde tittelen "Het på grøten", og her følger noen av oppskriftene som sto i artikkelen. Noen av oppskriftene har jeg allerede lagt inn på bloggen, se H
jemmelaget babygrøt og
Havregrøt som ikke trenger kokes.
.
Grøt av hele korn
Hele gryn inneholder både energi og mange mineraler, vitaminer og fiber. De er
ofte lite bearbeidet og godt for magen. Når dere koker grøt av gryn, er det
lurt å koke en større porsjon. Koker dere gryn i vann, kan det også erstatte
ris i middagsmat.
Byggrynsgrøt
4 porsjoner
2 dl byggryn
1 liter lettmelk, vann
eller rismelk
½ ts salt
1 ss meierismør
rørte bær eller
frukmos
Slik gjør dere: La
byggrynene ligge i kaldt vann natten over. Hell av bløtevannet. Kok opp væsken
og ha i grynene. La grøten trekke (koke forsiktig) i 45 minutter. Rør av og
til. Ha i smør. Dere må gjerne servere grøten med rørte bær, fruktmos honning
og/eller nøtter.
Byggmelsgrøt
3-4 porsjoner
2 ½ - 3 dl byggmel
ev ½ dl hvetekli
½ l melk
½ l kulturmelk
(ev. bruk melk også her)
1 ts salt
Slik gjør dere: Bland mel, kli og
kulturmelk og rør til det koker. Spe med melk og la grøten koke i ca 8
minutter. Rør jevnlig og ha i salt når grøten er ferdig.
Søt grøten med det som hjertet begjærer: bær, bærmos, tørka frukt,
nøtter, honning…
Quinoagrøt
1 porsjon
Quinoa er næringsrikt med 12-18% fullverdig protein og en god kilde til
fiber, fosfor, magnesium og jern. Frøet er glutenfritt og regnes for å
være lettfordøyelig. Det tar litt tid å tilberede quinoa, så et tips er å lage
dobbel porsjon kvelden før, så har du grøt til dagen derpå.
1 dl quinoa
2 dl melk eller usøtet havremelk
½ vaniljestang
kanel
salt
rørte bær, rosiner, honning, agavesirup eller maplesirup
ev. bær og nøtter
Slik gjør dere: Skyll quinoaen
grunding i kaldt, rennende vann for å få bort bitterstoffene.
Bløtlegg dem gjerne i 30-60 minutters tid i tillegg.
Skrap ut frøene av vaniljestangen, og kok dem og stengene opp med quinoa, melk,
kanel og salt.
Fjern vaniljestengene når grøten har begynt å koke, og la så grøten koke videre
i 15-20 minutter - til quinoaen er mør.
Nyt grøten med melk (ev. havremelk eller soyamelk hvis melkeallergi), en skje
rørte bær, rosiner, en god håndfull ferske blåbær, grovhakkede nøtter, eller
honning.
Hirsegrøt
Hirsegrøt smaker egentlig litt som risengrynsgrøt, og er fin
å spise til både frokost, lunsj og middag. Også er det utrolig enkelt å lage.
Til en sulten person trenger du:
0,5 kopp hel hirse
1,5 kopp vann
1 kopp melk
salt
Slik gjør dere: Skyll først hirsen grundig, først i kaldt vann, deretter
varmt vann. Dette bør du gjøre for å få vekk bitterstoffene som naturlig finnes
på kornene.
Kok opp vann og ha i hirsen. La småkoke til det nesten ikke
er mer vann igjen. Ha så i melk, og la grøten småkoke videre til den får en
fast konsistens. Smak til med salt.
Hvis du vil ha en enda mer risengrynsaktig grøt, kan du spe
på med enda mer melk, og la grøten koke i 30-40 minutter.
Server med et smørøye, kanel, hakket aprikos (eller andre
tørkede frukter) og nøtter.
Kokt havregrøt
1 porsjoner
1 dl havregryn
2 ½ dl væske (melk, eller melk og vann)
¼ ts salt
Forslag til topping: 1 ts rørte bær og1 ss rosiner eller
smørøye.
Slik
gjør du: Ha havregryn og væske i en kjele. Kok opp under
omrøring og la grøten småkoke i ca. 5 minutter til den er passe tykk. Smak til med litt salt før servering.
Server med melk, rørte bær og rosiner.
Har dere rester av grøt – grøt ingen vil spise, bruk det i
brøddeigen og dere får et saftige brød!