Barnevennlig fisk til helgen

Her kommer oppskrifter på barnevennlig fiskemat - fiskepudding og fiskeboller/kaker med mye god fisk! Å lage fiskemat er en fin aktivitet for hele famlien. 


Stolt fisker! (Foto: Margit Vea)



Fiskepudding

(ca. 8 porsjoner)

1 kg hyse
2-3 egg
2 ss potetmel
salt, pepper, muskat
melk og fløte etter behag, 4-5 dl

Slik gjør du: Skjær fiskefiletene i mindre stykker, og kjør dem i en kjøkkenmaskin. Ha i egg, spe med melk eller fløte til konsistensen er passe tykk, ikke for løs og ikke for tykk. Smak til med krydder.
Hell i en langpanne og stek i vannbad i ovn ved 200–225 grader til ferdig, ca 30 minutter.

Server med kokte grønnsaker og hvit saus, eller bruk som pålegg på brødskiven.

Følgende oppskrifter på hjemmelaga fiskeboller og -kaker, er hentet fra boken Kjøkkenpatruljen


Fiskeboller
30–40 stk
Steketid fiskekaker: ca. 30 minutter
Koketid fiskeboller: 10–15 minutter

Flere fiskeslag egner seg til bruk i en fiskefarse. Hvit fisk egner seg best, og det kan
være hyse, lyr, torsk, steinbit, breiflabb, sei og lignende. Dere kan også blande ulike
fiskeslag. Stekte fiskeboller er ypperlig fingermat. Barna liker at du lager dem litt
små.

600 g hvit, skinnfri fiskefilet, gjerne to sorter
½ –1 løk
2–3 ss persille, finhakket
ev. 1 egg
50 g potetmel (eller 1 most potet)
2 ss rømme
ev. kald melk til å spe med hvis farsen er for tykk
1 ts salt og ½ ts pepper
smør til steking


Fremgangsmåte fiskefarse:
Skjær fiskefileter og del løken i fire. Ha alle ingrediensene i en matprosessor eller kjør massen gjennom en grov kvern. Bruker dere matprosessor, lar dere innholdet moses sammen til en sammenklistret masse. Spe i litt kald melk hvis det er nødvendig for å få farsen til å henge bedre sammen. Farsen kan bli seig om dere moser for kraftig eller for lenge.

2 ÅR: Kan hjelpe til med å vaske fiskefiletene, legge ingrediensene i matprosessor og trykke på knappen. 
4-5 ÅR: Kan forme fiskekaker eller fiskeboller med hendene og legge dem klar på bakepapir.
5-6 ÅR: Kan skjære fiskefileter i mindre biter, dele løken, måle opp ingredienser, forme fiskeboller og fiskekaker med skje, hjelpe til med å steke dem på pannen og røre i hvit saus.

Foto: Grethe Nygaard

Fremgangsmåte fiskekaker:
Form fiskekakene med hendene eller skje og legg dem klar på bakepapir. Stek bollene gyllenbrune i smeltet smør/olje i en panne. Lag først en liten prøvebolle for å sjekke saltinnholdet. Husk at de små ikke skal ha så mye salt som voksne. Smak på en av kakene for å teste om de er gjennomstekt, og la dem renne av på kjøkkenpapir.

Fremgangsmåte fiskeboller i hvit eller gul saus:
Lag bollene på størrelse med valnøtter, de blir fortere gjennomkokt om de er små. Kok opp 5 dl kokende tilsatt 1 ts salt og legg bollene i. La dem trekke (ikke koke) i 10–15 minutter til de er gjennomkokt. Ta vare på kokevannet (kraften). Fryser dere bollene, kan de fryses i kraften.

Saus
Fiskeboller i hvit eller gul saus er en av de rettene som glir lett ned hos barn. Mye saus er kanskje grunnen?
Ferske reker kan også puttes i sausen. Til fest kan noe av melka erstattes med fløte. Er barna skeptiske til karri, kan du lage sausen uten. I denne oppskriften brukes maisenna som tykningsmiddel. Dere kan selvfølgelig også bruke hvetemel.

1 ss smør
1 ts karri
3 sjalottløk, finhakket
5 dl fiskebuljong (kokevann fra fiskebollene), kraft, fond eller vann + buljongterning
3 dl melk
150 g erter, grønnsakblanding, mais eller små brokkolibuketter
fiskeboller
1–2 ts sitronsaft
1 ts sukker
ca. 2 ss maisenna
ev. salt og pepper

Fremgangsmåte:
Smelt smør i en gryte. Ha i karri og løk og fres løken til den blir blank. Tilsett kraft/buljong og halvparten av melken. Kok opp og ha i grønnsaker og fiskeboller. Tilsett sitronsaft og sukker. Rør ut maisennaen i resten av melka og ha det i gryta. Kok opp
på nytt og la det koke i ca. 5 minutter. Smak eventuelt til med salt og pepper.
Kokte poteter og revne gulrøtter passer godt å servere til fiskeboller i hvit saus.

Trenger dere flere tips til barnevennlige fiskemiddager, kan dere ta en titt på godfisk.no